• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Licht op LED bij energiecafe

Geplaatst door op in Algemeen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2861
 • 0 reacties

Waar moet je op letten als je wil overstappen op ledverlichting? Is elke fitting geschikt voor een ledlamp? Hoe zit het met ledverlichting en dimmers? Op 17 februari vond in OBS De Blaakeen informatieavond waar deze en andere led vragen aan de orde kwamen. De zaal was met zo’n dertig buurtgenoten goed gevuld. “Een aardige opkomst voor een avond over zo’n specifiek onderwerp”, constateert Ruud Schalkwijk van de werkgroep Duurzame Energie. Overigens stond niet de hele avond in het teken van ledverlichting: ook de slimme meter en de energierekening passeerden de revue. Buurtbegeleider Irmy van Paassen van Buurkracht ging bijvoorbeeld in op hoe de slimme meter werkt en hoe je daarmee via www.buurkracht.nl/de-blaak meer inzicht kunt krijgen in je eigen energieverbruik. Germa Krist van de werkgroep legde vervolgens de energierekening onder de loep: wat staat daar nou eigenlijk allemaal op?

Wel of niet vervangen?

Verlichting vormt in veel huishoudens een flinke post op de energierekening; gemiddeld gaat het om zo’n 14 procent van het stroomverbruik. De overstap op ledverlichting kan dan ook een behoorlijke besparing opleveren. Ruud leidde het hoofdonderwerp van de avond in met een serie vragen aan het publiek: wanneer kun je je lampen het beste vervangen? Wacht je tot je gewone lampen kapot gaan of niet? “Veel bezoekers hadden thuis al diverse lampen vervangen, maar liepen toch tegen vragen aan. Moet je bijvoorbeeld ook je dimmer vervangen als je ergens een ledlamp in draait? Als je een halogeenlamp vervangt door led, is dat bijvoorbeeld aan te raden.”

Tot en met het ovenlampje

Antwoord op alle ledvragen kwam van Marcel van der Steen van Olino, specialist in ledverlichting. “We kregen heel uitgebreide informatie over wat er allemaal mogelijk is en wat je beter niet kunt doen. Hij legde uit wanneer het verstandig is om niet alleen je lamp maar ook je dimmer en transformator te vervangen en welke armaturen wel en niet geschikt zijnvoor led. Wat ik bijvoorbeeld zelf niet wist, is dat je het lampje in je oven beter niet kunt vervangen. In die hitte is een ledlamp een heel kort leven beschoren. Misschien is het ook niet de meest voor de hand liggende lamp om door led te vervangen, maar als je zoals ik al heel wat ledlampen in huis hebt, wil je toch weten wat je nog meer kunt doen.”

Volgende Energiecafés

Ruud kijkt terug op een gezellige en geslaagde avond. En hij kijkt alweer vooruit naar het volgende Energiecafé dat op 13 april op de agenda van de werkgroep staat. “Dan gaan we hethebben over isolerende beglazing en bijpassende kozijnen. In mei gaan we verder met spouw-, vloer- en dakisolatie. Voor beide onderwerpen zijn werkgroepen begonnen aan een offertetraject. Tijdens de Energiecafés zullen geselecteerde leveranciers aanwezig zijn om zo veel mogelijk onduidelijkheden weg te nemen en eerlijk advies te geven. Hopelijk kunnen we dan ook mooie aanbiedingen presenteren voor de buurt.”

Inwoners die zich aanmelden op www.buurkracht.nl/de-blaak kunnen de voortgang van de acties volgen én zien meteen wat voor hun woonsituatie interessante maatregelen kunnen zijn.Een gratis E-book met de informatie van het LED-energie cafe is binnenkort gratis te downloaded op deze website.

Laatst aangepast op
0

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zaterdag, 23 February 2019