• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Eerste Energiecafé De Blaak groot succes!

Geplaatst door op in Algemeen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2742
 • 0 reacties

Op woensdagavond 21 oktober vond in het bijzijn van ca. 45 aanwezigen het eerste Energiecafé in onze wijk plaats, met als thema: “Een lagere energierekening door energiebesparing.” Naast enkele presentaties van deskundigen, presenteerde de werkgroep Duurzame Energie De Blaak haar plannen, die tot doel hebben: Een energieneutrale wijk De Blaak in 2045. De eerste stappen zijn gezet: er liggen al 800 zonnepanelen op de daken. Nu nog het verbruik omlaag.

De voorzitter van de werkgroep, Hans Jager, vertelde over de plannen voor energiebesparing in de wijk die de werkgroep samen met Buurkracht ontwikkeld heeft. Deze plannen zijn o.a. gebaseerd op de enquête, die onder twintig willekeurige wijkbewoners gehouden is. Hieruit bleek dat 90% graag energie wil besparen, 50% interesse heeft in energiezuinige apparatuur en 25% in de aanschaf van zonnepanelen. Op de vraag of mensen ook daadwerkelijk iets aan energiebesparing deden, gaf 75% een positief antwoord. De maatregelen varieerden van eenvoudige aanpassingen in gedrag tot het aanbrengen van HR++ glas. Veel mensen gaven aan dat ze aarzelen om investeringen te doen dan wel dat ze niet van plan zijn om deze te doen. Als belangrijkste redenen werden genoemd:“onvoldoende zicht op het rendement ervan” en “te oud om te investeren”.

De werkgroep wil daarom meer tijd besteden aan voorlichting, zoals energiecafés, de website en energieambassadeurs. Ook wil de werkgroep een warmtecamera uitlenen waarmee bewoners zelf de energielekken van hun woningen kunnen ontdekken, zodat ze weten welke besparingsmaatregelen genomen kunnen worden. Daarnaast zijn er plannen voor meer collectieve inkoopacties, het instellen van subwerkgroepen die t.b.v. alle wijkbewoners informatie verzamelen rondom bepaalde onderwerpen, en als mede-initiatiefnemer de oprichting van windmolenpark De Spinder realiseren.

Na het verhaal van de werkgroep vertelde Irmy Paassen over Buurkracht en over de tools die mensen kunnen lenen om hun verbruik te meten, zoals de energiestekkers. Zie www.buurkracht.nl. Ronald van Driel van Pebble Green Systems uit Breda (bij Blaakbewoners vooral bekend als leverancier van zonnepanelen) was aanwezig om meer te vertellen over warmtepompen en zonneboilers. Paul van Dijk van de gemeente Tilburg sloot de avond af met uitleg over de duurzaamheidsleningen van de gemeente. Ook wees hij op de duurzame huizenroute, waarbij Tilburgers zich kunnen inschrijven voor een kijkje in een woning waar duurzame maatregelen zijn doorgevoerd. Belangstellenden voor een bezoek aan zo'n huis in Tilburg kunnen zich inschrijven via www. duurzamehuizenroute.nl.

Tijdens de avond werd onder de aanwezigen een door Buurkracht ter beschikking gestelde energiescan van een woning verloot. De bezoekers waren zeer geïnteresseerd en stelden veel vragen. Er werd zelfs spontaan een werkgroep spouwmuurisolatie opgericht om te onderzoeken of de huizen uit 1978 en 1979 na te isoleren zijn. Doordat deze huizen vaak beperkte isolatie met soms materiaal van slechte kwaliteit hebben, durven isolatiebedrijven soms geen garantie te geven.

Uit de reacties van de bezoekers van het energiecafé blijkt dat er naast informatie over spouwmuurisolatie ook interesse is in informatie over LED-verlichting en over energielabels voor huishoudelijke apparatuur. Tevens gaven de bezoekers aan dat ze interesse hebben in energiezuinige witgoedapparatuur, zoals wasmachines en koelkasten. De werkgroep zal de mogelijkheden van een voordelige levering door een leverancier onderzoeken. De uitkomsten zullen wij presenteren op onze volgende bijeenkomst over energiezuinige apparatuur en energielabels. Een datum hiervoor wordt gepland.

Laatst aangepast op
0

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 18 March 2019