• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Beglazing

Geplaatst door op in Energie besparen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3079
 • 0 reacties

Met de nieuwste HR++ beglazing kunt u veel geld besparen. Door 10 m² enkel glas te vervangen door HR++ isolatieglas bespaart u circa € 140,- per jaar op stookkosten en wordt bovendien het wooncomfort verhoogt (bron: http://passiefhuisbouwer.nl/isoleren/hr-dubbel-isolatieglas).

 

HR++ glas isoleert ruim 50% beter dan het beste eerste generatie dubbel glas. Hoe goed glas isoleert hangt af van de zogenaamde U-waarde (uitgedrukt in Watt per m² Kelvin). Het getal geeft aan hoe groot de warmtestroom door een constructie is. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. HR++ glas heeft een U-waarde van circa 1,1. Dat is ruim 50% lager (beter) dan het beste eerste generatie dubbel glas met U-waarde 2,8. Enkel glas heeft een U-waarde van maar liefst 5,8.

Type beglazing
Hierin kent men diverse types; onderstaand enkele voorbeelden met tevens vermelding van de warmtedoorgangscoëfficiënt U (geeft het warmteverlies aan in W/(m².K)).

enkel glas U = 5,8
dubbelglas (isolerende beglazing) U = 3,3
driebladig glas U = 2,4
HR glas U = 1,6 – 2.0
HR+ glas U = 1,2 – 1,6
HR++ glas U = < 1,2
Vacuümglas U = < 1,0

Tevens is het mogelijk om de beglazing te voorzien van een coating; hierdoor zal de U-waarde nog verder naar beneden gaan.

Kozijnen
De meest voorkomende kozijnen zijn vervaardigd uit hout, staal, aluminium of kunststof. Er zijn in het verleden stalen- en aluminium kozijnen geleverd en geplaatst, die niet waren voorzien van een koudebrug onderbreking. Bij vervanging dienen alle kozijnen te zijn voorzien van een koudebrug onderbreking.

Bij vervanging van de beglazing bestaat de mogelijkheid, dat de bestaande kozijnen hiervoor niet geschikt zijn; e.e.a. zal afhangen van de dikte van de bestaande beglazing en dikte van de nieuwe beglazing. Mogelijk dat een aanpassing van de glaslatten een optie is. Hat zal per situatie bekeken moeten worden en zal ook afhangen van de wensen van de bewoner.

Bouwbesluit
Het is niet meer toegestaan om nog enkel glas te plaatsen in de woningbouw. Wel mag enkel glas worden geplaatst in onverwarmde ruimten, zoals bergingen, garages en serres. De minimale U-waarde moet lager zijn dan 4,2.

Bouwvergunning
Als het uitsluitend het vervangen van de ramen betreft, dan is hiervoor geen bouwvergunning verplicht. Wel dient men te voldoen aan het bouwbesluit.

Laatst aangepast op
0

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast donderdag, 21 June 2018