Energietransitie De Blaak; volle bak meedenken

Woendag 25 september ging het energiecafe over de energietransitie. Een paar duizend flyers in de brievenbussen, aandacht in het wijkblad en op de website, alle wijkbewoners werden uitgenodigd.

Meedenken of toekijken was de ondertitel. Afgemeten aan de grote opkomst is het duidelijk dat veel wijkbewoners willen meedenken. Dank voor uw aandacht en hieronder kunt u de presentatie nog even teruglezen.

Presentatie: Energiecafe 25 september 2019 samengesteld

Een flink aantal bezoekers vulde een evaluatieformulier in. Zij beoordeelden de bijeenkomst met gemiddeld een 7,5.

Opkomst,reacties en beoordeling bij elkaar genomen motiveert de organisatoren om vooral door te gaan op dit pad.

2 gedachten over “Energietransitie De Blaak; volle bak meedenken”

 1. Goed initiatief en redelijk -want al veel was mij bekend- informatief Energiecafé gisteravond. Toch weer wat geleerd. Aftrap-vragen van Han Mescher waren deels retorisch en deels helaas behoorlijk manipulatief (ja, er valt nogal wat te nuanceren), maar à la, het zij hem vergeven. Er was interactie! De nuance later via de kennelijk gestelde kritische vragen vanuit de werkgroep aan gemeente en nationale overheid was welkom: concrete, realistische doelstellingen en ook onderzoek naar waterstof en kernenergie a.u.b.. En die kritische houding is nodig! Het opinieartikel in het BD van vandaag, 26 september, toont de drammerigheid en stelligheid van ‘warmtenet-adepten’ die -deels- vanuit eigen belang lijken te redeneren (‘directeur van programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland’…..) en van mening zijn dat o.a. waterstof als bron niet moet worden onderzocht. Nee, ‘Hoe je het ook wendt of keert, de warmtepomp gaat deel uitmaken van de toekomstige warmtevoorziening’, zo oreren Maya van der Steenhoven en Michel Jehae. En vanavond mogen zij het nog eens volop bepleiten in een Milieucafé, onder aanwezigheid van, jawel, onze eigen wethouder energietransitie (nieuwe post??)! Volhouden Han en collega’s! Al was het alleen maar om de veronderstelde – in mijn ogen grote en onwenselijke – effecten op de infrastructuur en leefbaarheid van onze wijk door een warmtenet te voorkomen. Forse aanpassingen in wijk en aan huizen zijn dan kennelijk nodig. Met alle financiële gevolgen van dien (zijn wij in vergelijking met andere landen en mondiale invloeden even gekke Henkies!). Om over de visuele overlast en vooral ook gevreesde geluidsoverlast van warmtepompen nog maar te zwijgen. Ik word nu al bijna gestoord van de constante lage brom van de vijverluchtpomp van m’n achterburen (en nee, natuurlijk horen die zelf ‘helemaal niets’…). Zelfs hoorbaar door het geluid van de A58 heen. Voor je het weet: einde leefbaarheid in de wijk!
  Ik word n.a.v. het Energiecafé van gisteravond dan ook meteen lid van de coöperatie. Om jullie te steunen en in de veronderstelling dat jullie de kritische en realistische houding t.a.v. initiatieven van overheid en pressiegroepen aan de dag zullen blijven leggen. Dat lijkt me heel hard nodig in deze ‘transitie’. Succes!

  Beantwoorden
  • Dag Jan,

   Fijne reactie, dank je wel!
   Wij zullen als werkgroep van de EC kritisch, concreet en onafhankelijk proberen te blijven. Mijn aftrapvragen waren inderdaad vooral bedoeld om wat interactie te bewerkstelligen. Dan is nuancering vaak een rem op de interactie. Vandaar. En we blijven hameren op een waterstof haalbaarheid studie. Binnenkort een afspraak met de wethouder daarover. Ja, dit wereldje zit vol met adepten, fanatici, doelredeneerders, etc. etc. We proberen daar een objectieve weg in te vinden. Idee om die vragenlijst aan de gemeente on-line te zetten? Tof dat je lid wordt!!

   Beantwoorden

Plaats een reactie