Heeft u vloerverwarming? Comfort en bespaartips!

Veel huizen in onze prachtige wijk hebben vloerverwarming. Heeft u vloerverwarming dan kunt u mogelijk heel eenvoudig flink besparen op uw elektriciteitsrekening. In veel gevallen heeft u uw investering in een half jaar terugverdiend en voor de installatie heeft u geen gereedschap nodig.

Het toverwoord hier is vloerverwarming pompschakelaar. Vaak op de plek waar de slangen van de vloerverwarming de vloer in gaan heeft u een circulatie pomp. Deze pomp laat het warme water vanaf uw CV-ketel door de slangen stromen. Normaal gesproken draait deze pomp alle dagen van de week en het gehele jaar door.

Zeker in de zomer maanden als de verwarming uit staat is dit helemaal niet nodig. Nu zou u er aan kunnen denken in het voorjaar de stekker er uit te trekken en deze in de herfst weer in te pluggen maar dat neemt een risico met zich mee. Het water in uw CV-leidingen is vaak niet helemaal fris meer. Dit vuil kan dan in de pomp vastkoeken waardoor deze vast komt te zitten.

Beter is om een vloerverwarming pompschakelaar aan te schaffen. Deze schakelt u tussen de voeding van de pomp (als een soort tijdschakelaar) en een temperatuur sensor maakt u vast met een kabelbindertje aan de toevoer leiding. Deze schakelaar zal de pomp enkel inschakelen als de CV-ketel warm water aanlevert of als de pomp 24 uur stil heeft gestaan. Dit laatste is dus om het vastkoeken van het vuil tegen te gaan.

In de vvp-calculator hieronder kunt u heel eenvoudig een indicatie berekenen hoeveel u bespaart met een dergelijke schakelaar. Ook ziet u de terugverdientijd en waar u onder andere deze schakelaars kunt kopen.

[ecdb_vvpcalculator]

 

Nog meer besparen en een beter comfort?

Bij onze rondgang langs verschillende woningen in de wijk met vloerverwarming viel ons iets op. Veruit de meeste installaties zijn nooit ingeregeld. Dat klinkt heel ingewikkeld maar de werkgroep Energie de Blaak heeft voor haar leden een speciale tool gemaakt.

In de wintermaanden, het inregelen gaat namelijk het beste als het buiten wat kouder is en dus de vloerverwarming goed in bedrijf is, leent u deze tool voor 1 à 2 weken. De tool geeft u duidelijke instructies wat u kunt doen om uw installatie met minimaal vermogen uw huis te verwarmen. Naast dat u zo op gasverbruik bespaart, verhoogt u ook vaak uw comfort en verlengt u de levensduur van uw CV-ketel.

Meer informatie en voor het reserveren van de tool, ga naar “Vloerverwarming-tool“.

Plaats een reactie